همه چیز درباره باتری گوشی و شارژر

مقالات و اخبار مشخصات جدیدترین نسل باتری گوشی های موبایل، شارژر ها و آداپتور ها و انواع روشهای شارژ کردن باطری گوشی و لپ تاپ و ...

همه چیز درباره باتری گوشی و شارژر

مقالات و اخبار مشخصات جدیدترین نسل باتری گوشی های موبایل، شارژر ها و آداپتور ها و انواع روشهای شارژ کردن باطری گوشی و لپ تاپ و ...

در این مطلب سعی شده به این سوال پاسخ داده شود که پاور بانک چیست و یک پاوربانک یا شارژر همراه خوب چه ویژگی هایی دارد.

 

پاوربانک چیست

 

پاوربانک چیست؟

پاور بانک ، یک شارژر قابل حمل می باشد که انرژی الکتریکی را در خود ذخیره می کند و در شرایطی که شما دسترسی به برق ندارید ، برای شارژ گوشی های تلفن همراه ، تبلت ها ، لپ تاپ ها و دوربیهای دیجیتال ، موزیک پلیرها ،GPS و …  مورد استفاده قرار میگیرد .

پاور بانک یا شارژر همراه یک وسیله ی تقریباً ضروری برای هر کسی است که یک گوشی موبایل هوشمند دارند به خصوص افرادی که موبایل گیمر حرفه ای یا بازاریاب و به صورت کلی افرادی که زیاد بیرون از خانه هستند و بیشتر کارهایشان را با گوشی موبایل یا تبلت شخصی خود انجام می دهند. همه ما می دانیم تمامی گوشی های موبایل و تبلت ها دارای باتری داخلی قابل شارژ هستند حال تصور کنید در جایی باشید دسترسی به شارژر و یا حتی برق ندارید و باتری گوشی موبایل شما نیز تمام شده باشد، در همین زمان یک ایمیل کاری بسیار مهم قرار است دریافت کنید و زمان زیادی نیز برای پاسخ به آن ندارید اما باتری موبایل شما در حال اتمام و خاموشی است. طبق آمار های موجود از هر 3 نفر دارنده گوشی موبایل حداقل 1 نفر هست که از کمبود شارژ باتری موبایل خود نارضایتی داشته و با مشکلات اتمام شارژ مواجه است. حال اگر وسیله ای وجود داشت که می توانستید انرژی الکتریکی را درون آن با خود به هرکجا ببرید و هر زمان لازم داشتید بدون نیاز به شارژر یا پریز برق گوشی خود را شارژ نمایید آن موقع نظر شما چه بود؟!

در این جاست که پاور بانک نقشی بسیار کارآمد در زندگی روزمره همه افراد ایفا می کنند. پاور بانک یک منبع ذخیره سازی انرژی قابل حمل است که به راحتی می توانید هرکجا آن را با خود ببرید و در مواقع ضروری به راحتی با اتصال گوشی موبایل به پاور بانک آن را شارژ نمایید.

 

پاور بانک چگونه کار می‌کند ؟

پاوربانک‌ها در واقع باتری های خاصی هستند که در یک مدار خاص با شارژ الکتریکی مشخص، فشرده شده‌اند. آن‌ها به شما اجازه می‌دهند که انرژی الکتریکی را ذخیره کنید و در زمان لازم ازانرژی موجودبرای شارژ موبایل یا تبلت استفاده نماید.

پاوربانکها برای تمام دستگاههایی که دارای پورت یو اس بی(USB) باشندقابل استفاده است،بطورمثال: اسپیکرهای پرتابل،سیستمهای GPS ، پلیرهای MP3 ،تلفن های هوشمندوتبلتها میتوانندبا پاوربانک‌ها شارژ شوند.بطورخلاصه هردستگاهی که به کمک پورت USB شارژ می‌کنید را میتوانید با پاوربانک شارژ نمایید.

 

 اجزای پاور بانک چیست؟

بطور معمول هر پاوربانک باید یک مینی سوکت یو اس بی (Mini USB) ورودی جهت شارژخود داشته باشد تا انرژی الکتریکی جهت ذخیره درخود را دریافت کند، این انرژی از یک پورت یواس بی (USB) که به برق یا کامپیوتر شخصی متصل است تامین می‌شود. این ارتباطات از طریق یک کابل که برای تمام Powerbank ها تعبیه شده است انجام می‌پذیرد. درواقع هر پاور بانک دارای یک مینی پورت یو اس بی و یک پورت یو اس بی می‌باشند،البته ممکن است بعضی مدل‌های دیگرپورت‌های اضافی دیگری هم داشته باشند اما اولا وجود این دو پورت درهر پاوربانکی ضروری است.

پاوربانک

انواع مختلف Powerbank کدام است؟

به صورت کلی پاور بانک ها در سه دسته بندی اصلی قرار می گیرند:

دسته اول:  معمولی در سایز ها و ظرفیت های متنوع که برای اکثر دستگاه های دیجیتال قابل استفاده هستند.

دسته دوم:  خورشیدی مثل "پاور بانک خورشیدی سولار" که دارای پنل فتوولتائیک هستند و باتری داخلی شان با قرار گرفتن در نور آفتاب شارژ می شود که اغلب دیر شارژ شده اما بسیار کاربردی برای مسافرت ها و نقاطی که دسترسی به انرژی الکتریکی ممکن نیست هستند.

دسته سوم: تعبیه شده درون قاب محافظ گوشی های موبایل که چند منظوره بوده و علاوه بر اینکه قاب محافظ گوشی هستند دارای باتری نیز بوده و پاور بانک های کوچک با ظرفیت کم تر می باشند. این مدل پاور بانک ها کم تر فراگیر شده و برای انواع خاصی از گوشی های موبایل عرضه شده علاوه بر اینکه قیمت بالایی نیز دارند.

 

 پاوربانک ها تا چه مدت قابل استفاده هستند ؟

  1. تعداد دفعاتی که پاور بانک شارژ و دشارژ می شود در طول مدت زمانی که قابل استفاده هست,چقدر می باشد؟پاوربانک-خوب 

  2. در مدت زمانی که از آن استفاده نمی شود چه مقدار می تواند شارژ در خود ذخیره نماید؟

در باره مورد اول باید گفت که بین مدل های مختلف پاور بانکها متفاوت هست, و به مواردی از جمله اجزای داخلی آنها و کیفیت ساخت در کارخانه اشاره کرد.

اما به طور کلی می توان گفت که charge Cycle یا دوره شارژ پاور بانک مانند باتری های تلفن های هوشمند هست که سلامت باتری در یک مقدار ثابت نمی ماند.سیکل شارژ تعداد شارژ شدن از ۰ تا ۱۰۰ و دوباره مصرف شدن تا ۰ درصد و دوباره شارژ شدن هست که برای مثال اگر سیکل شارژ یک پاور بانکی۵۰۰ بار باشد (یعنی ۵۰۰ بار باتری بتواند از ۰ تا ۱۰۰ شارژ کند بدون این که از ظرفیت خود کاسته شود.)بعد از آن در ادامه شارژ شدن ۲۰ ٪ از ظرفیت باتری سالم کاسته می شود.بنابر این در صورتی که شما از یک پاور بانک ۵۰۰۰ میلی آمپری استفاده می کنیدبعد از ۵۰۰ بار شارژ کردن سایر دستگاه ها ,ظرفیت پاور بانک شما ۴۰۰۰ میلی آمپر خواهد بود.این یک مسئله طبیعی در تمام باتری هایی هست که از آن ها استفاده می کنید.

 

 

ظرفیت پاوربانک چیست؟

اولین مشخصه هر پاور بانکی است که بر حسب mah ( میلی آمپر ساعت )  بیان میگردد. پاور بانک ها در ظرفیت های متنوعی از قبیل 8000 ،10000، 12000 یا 20000 میلی آمپر ساعت با تنوع بالایی چه از لحاظ ظرفیت و چه از لحاظ قیمت عرضه شده است. نکته حائز اهمیت در انتخاب خوب که نیاز شما را برطرف نماید این است که پاور بانکی انتخاب کنید که دارای ظرفیت بیشتری در مقایسه به ظرفیت باتری گوشی موبایل یا تبلت شما داشته باشد.

فرض کنید پاوربانک مورد استفاده قابلیت 80% شارژ و تخلیه شارژ را دارا باشد در اینصورت با فرمول زیر می‌توان محاسبه کرد که چندبار می‌توان گوشی خود را بایک پاوربانک با ظرفیت 6000 میلی آمپر ساعتی شارژ کرد:
ظرفیت پاوربانک در نرخ توانایی شارژ در نرخ توانایی تخلیه تقسیم بر ظرفیت گوشی یا دستگاه شما

2.5 = 1500/ 0.8 × 0.8 × 6000

بطورتقریبی با یک پاوربانک 6000 میلی آمپر میتوان 2 بار و نیم یک گوشی با ظرفیت باطری 1500 میلی آمپر ساعت را شارژ کرد.
فراموش نکنید هرچه ظرفیت یک پاور بانک بیشتر باشد ، علاوه بر قیمت وزن و ابعاد آن پاور بانک نیز بیشتر خواهد بود. بنابراین سعی کنید به میزان نیازی روزمره خود و فعالیت های شخصی خود یک پاور بانک با ظرفیت مورد نیازتان تهیه کنید. توجه داشته باشید هرچه ظرفیت یک پاور بانک بیشتر باشد، مدت زمان مورد نیاز برای فول شارژ کردن خود پاور بانک نیز بیشتر خواهد بود. پس همواره قبل از مسافرت یا خروج از منزل پاور بانک خود را مدت زمانی قبل تر شارژ کامل کنید.

خصوصیت یک پاور بانک خوب

از این رو بهترین راه برای خریدن یک پاور بانک این است که بدانید به دنبال چه محصولی و با چه ویژگی‌هایی هستید. مدلی را انتخاب کنید که مشخصات مورد نظر شما را داشته باشد؛ مشخصاتی نظیر داشتن پورت خروجی چند قسمتی، خروجی برق متناوب و خروجی و ورودی یو اس بی نوع سی و پورت لایتنینگ از جمله عواملی هستند که در قیمت یک پاور بانک و مطلوبیت آن برای شما تاثیرگذار خواهند بود.

در هنگام خرید  همچنین باید بدانید که مدل مورد نظر شما، در حین شارژ شدن خود، آیا دستگاه‌های دیگر را نیز شارژ می‌کند یا خیر؟ برای برخی از کاربران همچنین مهم است که یک پاور بانک دارای نمایشگر LCD یا LED باشد تا از این طریق بدانند که چقدر از ظرفیت شارژ پاور بانک باقی مانده است.

 

سرعت شارژ پاور بانک ها

یکی از پارامترهایی که همیشه کاربران را در هنگام خرید پاور پانک با مشکل مواجه می‌کند، سرعت شارژ و محدوده این پارامتر است. اگر که به دنبال محصولی هستید که بتوانید آن را در کنار گوشی خود در جیبتان بگذارید، سرعت شارژ کردن اهمیت چندان زیادی ندارد؛ اما اگر که می‌خواهید از پاور بانک خود برای تغذیه باتری یک تبلت یا لپ تاپ استفاده کنید، در این صورت باید سرعت شارژ کردن آن را مد نظر قرار دهید. برخی از تبلت‌ها و لپ تاپ‌ها توسط شارژرهای همراهی که سرعت شارژ کمی دارند، تغذیه نمی‌شوند.

در دنیای شارژرهای همراه از عبارت شارژ سریع به میزان زیادی استفاده می‌شود، درحالی این که این عبارت گاهی معنی خاصی ندارد. معمولا کمترین سرعت شارژ یک پاور بانک 5 وات است. دستگاه‌هایی که چنین سرعتی دارند، پاور بانک های سریعی نیستند. برخی از سازندگان گوشی‌های همراه هنوز هم محصولات خود را با شارژرهای 5 واتی عرضه می‌کنند، اما گوشی‌هایی هم وجود دارند که با شارژرهای سریع‌تری عرضه شده‌اند.

به بیان ساده می‌توان گفت که شارژرهای دارای توان برقی کمتر از 10 وات در طبقه بندی منابع تغذیه کننده دارای سرعت شارژ کم قرار می‌گیرند. برخی از پاور بانک ها توانایی پشتیبانی فناوری شارژ سریع را دارند. توان برقی این شارژرها به 18 وات هم می‌رسد؛ اما باید این نکته را در نظر داشت که این منابع تغذیه، تنها می‌توانند دستگاه‌هایی را شارژ کنند که از فناوری شارژ سریع پشتیبانی می‌کنند.

اگر که به دنبال خرید یک Powerbank با ظرفیت زیاد هستید، اطمینان یابید که مدل مورد نظرتان علاوه بر پورت ورودی شارژ سریع، پورت خروجی شارژ سریع هم داشته باشد. در نظر داشته باشید که برای شارژ کردن یک پاور بانک 18 واتی باید از یک آداپتور با خروجی 18 وات استفاده کنید.

پاور بانک ها به گونه‌ای فزاینده در حال مجهز شدن به یک فناوری هوشمند هستند که در مجامع صنعتی از آن با نام پاور آی کیو (PowerIQ) یا عبارت‌های مشابه یاد می‌شود. این مشخصه، پاور بانک را قادر می‌سازد که دستگاه وصل شده را شناسایی کند و توان الکتریکی مورد نیاز برای آن دستگاه را ارائه سازد.

نرخ ورودی، یکی دیگر از شاخص‌های تعریف کننده یک پاور بانک است. هرچه این شاخص بیشتر باشد، شارژر همراه شما با سرعت بیشتری شارژ می‌شود. برای محاسبه این پارامتر باید میزان آمپر پاور بانک را در ولتاژ آن ضرب کنید تا این مشخصه برحسب وات تعریف شود.

شما می‌توانید دستگاه‌های دارای پورت یو اس بی را با هر میزان الکتریسیته خروجی شارژ کنید، زیرا هر دستگاهی میزان انرژی مورد نیاز برای شارژ کردن خود را دریافت می‌کند. حداکثر ظرفیت خروجی برای پاور بانک های دارای چندین پورت خروجی، یک پارامتر تعریف کننده است، زیرا این امکان وجود دارد که چنین شارژرهایی نتوانند به طور همزمان همه خروجی‌های خود را با میزان برابری از انرژی تامین کنند.

انتقال قدرت (Power Delivery)

انتقال قدرت (PD) یک استاندارد جدید در صنعت الکترونیک است. برخی از لپ تاپ‌ها، تبلت‌ها و دستگاه‌های دارای مصرف زیاد انرژی مانند کنسول بازی نینتندو سوییچ (Nintendo Switch) از طریق پورت‌های استاندارد یو اس بی شارژ نمی‌شوند و به همین دلیل سازندگان این محصولات، آن‌ها را با توانایی پشتیبانی PD عرضه می‌کنند.

این فناوری می‌تواند تا 100 وات توان الکتریکی را تحویل دهد. آداپتورها و شارژرهای همراه دارای توان برقی 29، 45، 65 وات و منابع تغذیه کننده دارای توان برقی بیشتر، از جمله شارژرهایی هستند که استاندارد PD را پشتیبانی می‌کنند.

 

در هنگام خرید یک پاور بانک به نکات زیر توجه کنید

  • سعی کنید پاوربانکی با باتری معتبر بخرید تا عمر پاوربانک شما بالاتر باشد

  • توصیه ی ما پاوربانک هایی با پورت هوشمند یا Smart هستند این

  • پاوربانک ها نسبت به وسیله ای که با آن شارژ می شود جریان خود را تغییر می دهند

  • پاور بانک تبلت با پاوربانک گوشی متفاوت است .تبلت به سبب کارکردش مطمئنا جریان برق بیشتری برای ذخیره نیاز دارد و اگر از شما از پاوربانک متفاوتی استفاده نمایید تبلت شما کامل شارژ نمی شود.

  • سعی کنید پاوربانک های micro USB خریداری کنید.چون آنها استاندارد هستند.

  • حتما قبل از خرید به مشخصات پاوربانک دقت کنید که به مشخصات وسایل شما بخورد.

  • پاوربانکهایی  را ترجیح دهید که روی آنها لامپ LED دارد.چون  وضعیت شارژ  و باتری را نشان می دهند.

نکاتی که باید در مورد نحوه ی استفاده ی درست از پاور بانک بدانید در چند مورد زیر خلاصه می شود:

  • همزمان از پاوربانک برای شارژ و دشارژ استفاده نکنید،یعنی در حالی که پاوربانک شما متصل به برق است و در حال شارژ شدن است از آن برای شارژ گوشی یا تبلت استفاده نکنید.

  • همیشه از یک پورت پاور بانک برای شارژ استفاده کنید چون اگر پاوربانک شما دو پورت خروجی داشته باشد و شما همزمان از آن استفاده کنید میزان جریان در هر کدام آن یکی نخواهد بود.

  • سعی کنید منتظر بمانید تا پاور بانک شما کامل شارژ شود و بعد از آن استفاده کنید چون با هربار استفاده ی نامناسب آن باعث می شوید که از عمر باتری پاور شما کم شود.

powerbank

جمع بندی و نتیجه گیری

پس از توضیح تمامی موارد فوق به این نتیجه می رسیم که قبل از خرید یک پاور بانک ابتدا باید اطلاعاتی در مورد میزان جریان ورودی گوشی موبایل خود داشته باشیم چون مهم ترین موضوع در جلوگیری از آسیب به باتری موبایل همین مورد است. پس از آن از قابلیت های قطع شارژ و خاموشی خودکار پاور بانک به همراه چراغ های هشدار دهنده اطمینان حاصل کنید زیرا عدم وجود این مواد خود منجر به ادامه دادن عملیات شارژ پس از فول شارژ شدن باتری گوشی و صدمه به موبایل و پاور بانک خواهد شد

 

  • میم الف